Schoolventilatie

Veel scholen hebben er last van, een slecht binnenklimaat.

Vermoeidheid en gezondheidsklachten zijn het gevolg. Dat noemen we het broeikaseffect.

 

Uit onderzoeken is gebleken dat elke dag ongeveer 2.000 leraren en 20.000 leerlingen ziek thuis blijven als gevolg van het slecht binnenklimaat. Vooral bij astma patiënten kunnen de klachten verergeren. Een te hoge vochtigheidsgraad is bevorderlijk voor schimmels, bacteriën en virussen. Te weinig vochtigheid kan echter weer leiden tot slijmvliesklachten en verminderde weerstand tegen infecties.

 

Datzelfde geldt voor het feit dat deze ruimtes steeds beter worden geïsoleerd. Natuurlijke ventilatie, zoals een raam open zetten, voldoet in deze gevallen niet en levert bovendien te veel energieverlies en tochtklachten op. 

 

Daarom heeft Itho-Daalderop de DCW/School WTW ontwikkeld. Het is een uniek ventilatiesysteem waarmee decentraal in elke ruimte een goed, gezond en energiezuinig binnenklimaat kan worden gecreëerd. Of dat nu een klaslokaal, vergaderruimte, kantine of enige andere ruimte is.

Snel en eenvoudig goede ventilatie op scholen en andere groepsruimten

Deze unit biedt een comfortabele en energiezuinige manier om lokalen en andere ruimten te voorzien van voldoende frisse lucht. Dit unieke ventilatiesysteem is snel en eenvoudig te installeren, ook in bestaande situaties, wat gunstig is voor uw budget en planning. 

 

Decentraal ventilatiesysteem

Een andere mogelijkheid is een decentraal gebalanceerd ventilatiesysteem (dus in elk lokaal één systeem) met warmteterugwinning (WTW) waarbij zowel de luchttoevoer als de luchtafvoer zijn geïntegreerd in één apparaat. De ventilatoren functioneren geheel automatisch volgens vooraf ingestelde waarden, hoewel per lokaal vele zaken regelbaar zijn zoals inblaastemperatuur en de hoeveelheid lucht etc. Docenten kunnen dus dat klimaat kiezen dat ze zelf prettig vinden.

 

De verdere aansturing van het systeem gebeurt geheel automatisch op basis van CO2-metingen. Hiervoor hangt in ieder lokaal een CO2-sensor die de CO2 concentratie in dat lokaal of die ruimte meet. Hoe meer mensen in het lokaal, hoe meer CO2 er wordt geproduceerd en hoe meer er geventileerd zal worden. Op deze manier wordt er nooit te veel en nooit te weinig geventileerd. En alleen waar en wanneer dat echt nodig is. Stelt u zich eens voor: een ventilatieregeling die automatisch begint te werken als het CO2-gehalte in de klas te hoog oploopt.

 

Laag energieverbruik: rendement tot 85%

De School WTW wordt plug & play geleverd en is voorzien van energiezuinige technieken zoals gelijkstroommotoren. Het motorbesturingssysteem van het apparaat staat garant voor een vrijwel ongeëvenaard laag energieverbruik voor de aan- en afvoer van lucht en uitgevoerd met een tegenstroomwisselaar. Deze wisselaar biedt een zeer goede warmteterugwinning uit de afgezogen lucht. De warmtewisselaar heeft een rendement van minimaal 85%. Goed voor de portemonnee én het milieu!

 

De unit is leverbaar in vier capaciteiten (180, 300, 550 of 725 m3/h) en is verkrijgbaar als wandmodel (met toevoer van verse lucht en afvoer via de muur) of als dak model (met toevoer van verse lucht en afvoer via het dak). Het geluidsniveau is voor alle modellen slechts 35 dB(A). Daarmee voldoet de unit aan de wettelijke geluidsnorm die voor klaslokalen geldt. Hiermee is de unit de stilste in de klas!