Ventilatie

Hoofdpijn, minder concentratie en vermoeidheid, allemaal klachten die ontstaan bij slechte ventilatie.

 

Over het ventileren bestaan nogal wat misverstanden. Veel mensen denken dat een tijdje het raam open zetten voldoende is. Dat is niet zo. Na een half uurtje is de frisse lucht verdwenen en hopen vocht en bepaalde stoffen zich weer in de woning op. Beter is te zorgen voor een constante ventilatie.

 

In iedere woning, gebouw of school wordt geademd. In veel gevallen wordt er ook gekookt en gedoucht. Om een gezond binnenklimaat te kunnen garanderen, is goede ventilatie belangrijk.

 

Aanvoer van verse lucht is continu nodig want de aanwezige personen, planten en eventuele huisdieren hebben zuurstof nodig. De luchtverbruikers geven ook onder meer kooldioxide en waterdamp af, dus afvoer is net zo belangrijk.

 

Ook installaties zoals een gasfornuis, een geiser of (open) CV-ketel, gebruiken zuurstof voor de verbranding van gas. Zij produceren koolmonoxide wanneer er te weinig zuurstof in de ruimte is. En koolmonoxide is zeer giftig.

 

Ventileren kan op verschillende manieren o.a. in ramen, door een ventilator box of ventilatieroosters. 

Veel huizen zijn voorzien van ventilatieroosters, waardoor frisse lucht ook kan binnenkomen zonder ramen te openen. Dit vraagn om een adnere wijze van ventilleren.

 

Energieverbruik

Of u het nu bekijkt vanuit het  standpunt van de gebruiker, de  overheid of het milieu. Energie besparen is in ieders belang. Zéker als het gaat over een belangrijke, continu draaiende energieverbruiker, zoals een ventilatiesysteem. 

 

Eind jaren ’90 is de gelijkstroom geïntroduceerd. Een kostbare techniek, maar wel een belangrijke verbetering, gezien het hoge elektrisch rendement van een gelijkstroommotor. Dus ook op ventilatie kunt u enorm besparen.