Radiatoren

Voor de warmte afgifte van uw CV-installatie kunt u kiezen tussen een radiator, een convector en een mengvorm van beide. 

 

Radiator of convector?

Een radiator verspreidt warmte door straling. Radiator betekent ook letterlijk  “straler”. Om goed te werken moet een radiator behoorlijk heet zijn en mogen er geen obstakels zijn tussen de radiator en u. Een convector verwarmt de lucht. Die warme lucht stijgt op waardoor onder de convector weer nieuwe koude lucht wordt “aangezogen”. Zo ontstaat lucht circulatie.

Er zijn ook mengvormen: radiatoren met lamellen om de lucht te verwarmen.

 

Convector verwarmt snel en gelijkmatig en heeft een aantal voordelen:

  • een convector warmt de ruimte sneller en gelijkmatiger op
  • hij is energiezuiniger
  • hij heeft minder water nodig en is lichter en compacter
  • hij heeft een lagere aanraaktemperatuur, waardoor verbrandingsgevaar voor kinderen uitgesloten is
  • hij kan beter “weggewerkt” worden in het interieur, bijv. in een convector-bak waarvan alleen het rooster in de vloer te zien is

 

Een nadeel kan zijn dat een convector door de lucht circulatie ook stofdeeltjes in beweging brengt. Daarnaast lijkt het soms dat het niet warm genoeg wordt, omdat een convector niet warm aanvoelt.

 

Energiezuinig

Een convector heeft een hoger rendement dan een radiator. Hij bevat namelijk minder water, dat nog eens minder heet is ook. U kunt de verwarming later aan zetten doordat hij een ruimte sneller opwarmt. En hij geeft minder restwarmte af nadat u de verwarming hebt uit gezet.

De nieuwste generatie convector-modellen is ook geschikt voor lage-temperatuur-ketels, zoals biomassa-ketels die uw verwarming echt duurzaam maken maar toch uw huis goed verwarmt.

 

Let er op dat u uw installatie goed laat inregelen en zorg dat u regelmatig de radiatoren ontlucht.

 

Waterzijdig inregelen.