Stadsverwarming

In de regio waar ons bedrijf werkt is veel stadsverwarming.

 

Stadsverwarming en blokverwarming

Stadsverwarming maakt handig gebruik van warmte die vrijkomt bij de opwekking van elektriciteit. Bij blokverwarming levert een collectieve ketel of warmtepomp de warmte voor een heel huizenblok of appartementencomplex.

 

Er zijn twee soorten collectieve verwarming, die in de volksmond beide stadsverwarming heten: echte stadsverwarming en blokverwarming.

Stadsverwarming gebruikt restwarmte die vrijkomt bij de opwekking van elektriciteit in elektriciteitscentrales. Bij blokverwarming verwarmt één gezamenlijke warmtebron een heel blok van huizen of appartementengebouw.

 

Zo werkt stadsverwarming

Echte stadsverwarming maakt handig gebruik van de inefficiënte manier waarop elektriciteitscentrales elektriciteit opwekken. Dat doen ze meestal door fossiele brandstoffen te verbranden, meestal kolen of gas. Daarbij zetten de centrales maar veertig procent van de geproduceerde warmte echt om in elektriciteit. De rest van de warmte - de restwarmte - is daarvoor niet heet genoeg. Stadsverwarming gebruikt deze warmte voor opwarming van water.

 

De stadsverwarmingsunit kan net als een ketel slijten en moet dan vervangen worden. Dit kan Aceve voor u uitvoeren.

 

Ook belangrijk is te weten dat niet alle radiatoren zomaar op een stadsverwarming kunnen worden aangesloten. Zorg dat u zich vooraf goed laat informeren over de mogelijkheden.